Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

[κεφ.18] Το αποικιακό σύστημα του ιμπεριαλισμού


1. H ασύδοτη εκμετάλλευση των αποικιών και των μισοαποικιών είναι ένας από τους σπουδαιότερους όρους ύπαρξης του σύγχρονου καπιταλισμού. Τα ανώτατα κέρδη των μονοπωλίων συνδέονται αδιάρηχτα με την εκμετάλλευση των αποικιών και των μισοαποικιών σαν αγορών πούλησης, πηγών πρώτων υλών, σφαιρών τοποθέτησης κεφαλαίων, πηγών φτηνής εργατικής δύναμης. Ο ιμπεριαλισμός, καταστρέφοντας  τις προκεφαλαιοκρατικές μορφές παραγωγής κι επιταχύνοντας  την ανάπτυξη των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων, επιτρέπει μόνο μια τέτοια ανάπτυξη της οικονομίας των αποικιών και των εξαρτημένων χωρών που να μην τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν οικονομική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία. Οι αποικίες αποτελούν εξαρτήματα των μητροπόλεων για την προμήθεια αγροτικών προϊόντων και πρώτων υλών.

2. Το αποικιακό σύστημα του ιμπεριαλισμού το χαρακτηρίζει η συνύφανση της κεφαλαιοκρατικής εμετάλλευσης και ληστείας με διάφορες επιβιώσεις του φεουδαρχικού, ακόμα και του δουλικού ζυγού. Το χρηματιστικό κεφάλαιο διατηρεί τεχνητά στις αποικίες και στις εξαρτημένες χώρες  τις επιβιώσεις της φεουδαρχίας, καλλιεργεί την καταναγκαστική εργασία και τη δουλεία. Συνθήκες δουλιάς κατέργου με εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο τεχνικής, ολοκληρωτική έλλειψη δικαιωμάτων, καταστροφή και εξαθλίωση, πείνα και μαζικός αφανισμός -αυτή είναι η μοίρα της εργατικής τάξης και της αγροτιάς των αποικιακών και των μισοαποικιακών χωρών.

3. H ένταση της αποικιακής εκμετάλλευσης και καταπίεσης προκαλεί αναπόφευκτα την αντίσταση  των πιο πλατιών μαζών του πληθυσμού των αποικιών και των εξαρτημένων χωρών. Το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα των υποδουλωμένων λαών τραβάει τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό τη γιγάντια πλειοψηφία του πληθυσμού της γης, υποσκάπτει τα θεμέλια του ιμπεριαλισμού και προετοιμάζει την κατάρευσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου